lauantai 7. maaliskuuta 2015

Rottinkivuode

Tänä talvena olen kunnostanut ja viimeistellyt ikivanhaa rottinkisänkyä. Ikää sängyllä on yli 40 vuotta, mutta edelleenkin se on ikäisekseen hyvässä kunnossa. Vuoteen valmistaja on Sokeva eli nykyiseltä nimeltään Sokeva Käsityö. Tämä vuode on hyvä esimerkki siitä miten hyvää laatua suomalaiset sokeat ovat tehneet. Tuskin nykyään saatavilla olevat ulkomailla vamistetut sängyt kestäisivät näin pitkään. Tämäkin vuode on käynyt läpi varmasti 3 lasta  ja ehkä jopa 7 lasta sekä toiminut kukkapöytänäkin ennen kuin pääsi minun käsittelyyni.
Harmi vain että Sokeva Käsityön tarina alkaa olla lopussa avustusten vähetessä ja loppuessa jossain vaiheessa.

Lähtötilanteessa rakenteissa oli hieman vesivahinkoa, katostanko oli hävinnyt ja katostangon kiinnitys oli osittain murtunut ja sitä oli yritetty korjata nauloilla.

Rottinkisängyn lähtötilanne

Puhdistin sängystä pahimmat vesivahingon jäljet pois. Poistin sängystä naulat ja rikkoutuneen kiinnityssysteemin. Tein bambusta uuden katostangon ja kiinnitin sen vuoteeseen tarranauhalla. Onneksi kiinnityssysteemin alaosa oli kunnossa joten pääsin helpommalla katostangon kiinnityksen kanssa.

Sängyn kuviointi on nätti, joten oli hieman sääli peittää ne kankaalla. Halusin kuitenkin vuoteessa nukkuvalle vauvalle antaa oman rauhan. Vaihtoehtoja oli monia suojakankaan pituudelle oli monia. Pisimmillään kangas olisi yltänyt lattialle. Päädyin sängyn osittain peittävään suojaan.

Katostanko ja suojakangas lisätty
Sängyn sisäpuolelle tuleva kangas on rypytetty, jolloin se tulee hieman rottinkien välistä ulos. Ulkopuolella taas on Tikatasta ostettu leveä pitsinauha. Kohtaan, jossa verhotanko ja pitsin yläreuna yhdistyvät jätin tangolle sopivan reiän. Näin tangon kiinnitys jää pitsin alle ja pitsi tukee hieman tangon paikallaan pysymistä pitemmällä matkalla.

Verhotangolle ompelin roikkumaan Tildan sydämiä. Kankaat sydämiin onnistuin haalimaan Eurokankaasta. Satuin käymään siellä kerran, jolloin parilla eurolla sai ostettua pienen pussillisen epämääräisiä kangaspaloja. Ruutunauhan ostin Tikatasta.

Tilda-sydämiä
Viimeinen silaus vuoteelle on katos. Se antaa suojaa nukkuvalle vauvalle suojaa kattovalolta ja mahdolliselta ilmastoinnilta. Katoksen reunoissa oleva pitsi on sekin Tikatasta.

Katos
Olen tyytyväinen lopputulokseen. Vuoteessa nukkuva vauva vaati kuitenkin pienen korotuksen pääpuolelle ennen kuin suostui nukkumaan öitä kohtalaisesti. Korotus tehtiin laittamalla reilun 5 sentin halkaisijalla olevan löysästi rullatun maton pääpuolen jalkojen alle.

Valmis sänky
Siinä on vauvan hyvä nukkua ensimmäiset kuukautensa.

Ei kommentteja: