keskiviikko 14. toukokuuta 2008

Wii Fit

Olen ollut jo kohta kolme viikkoa Wii Fitin onnellinen omistaja. Tosin viime aikoina olen hylännyt koko konsolin melkein kokonaan toisen pelin vuoksi.
Jos olet jotenkin onnistunut missaamaan AMOn televisiomainokset aiheesta, niin tässä linkki Nintendon sivuille. Sieltä löytyy pieni videoleike Wii Fitistä.
Sekä tietenkin Youtubesta löytyy triljoona, kunhan vain jaksaa kirjoittaa hakusanat.Mutta nyt kokemuksiini. Minut oli jo täysin myyty ohjelmalle siinä vaiheessa kun sitä vasta mainostettiin E3-messuilla. Ja julkaisupäivänä livenä Stockalla nähtynä se vahvisti vain päätöstäni. Laite oli saatava hinnalla millä hyvänsä.
Se mikä ohjelmassa ahdistaa eniten on hinta, 109 € on melkoisen suuri raha. Toisaalta se vastaa vain parin kuukauden jäsenmaksua liikuntasalille, joten pitkälle aikavälille ajateltuna tuo hinta on jo ihan hyvä.

Kuten moni Wiille tullut peli (Riippuu pelaajan pelitavasta), myös tämä tarvitsee tilaa ympäriltään. Ensinnäkin tasapainolauta kannattaa asettaa lattialle melko kauas televisiosta etteivät niskat taitu sitä tuijottaessa. Kovin usein ei televisio ole sillä korkeudella että seisova ihminen voisi sitä katsoa suoraan. Toiseksi, Fit sisältää liikkeitä joissa liikutaan sivuttain pois laudalta ja takaisin laudalle sekä pidetään kädet sivuille ojennettuina. Kolmanneksi, pidemmälle ehdittyä tulee liikkeitä jotka vaativa lattialla makaamista. Äkkiseltään laskettuna tuo peli vaatii loppujen lopuksi n. 4 x 2m tilan, jolloin lautaa ei tarvitsisi liikutella edestakaisin.
Meillä on väliaikaisesti tilaongelma hoidettu siirtämällä olohuoneen sohva ja pöytä keittiön puolelle silloin kun treeniä on tarkoitus vetää vähintään tunnin ajan.

Kun käyttäjän lisää ensimmäistä kertaa Fitiin, kysytään häneltä pituus ja syntymäaika. Tämän jälkeen ohjelma punnitsee henkilön, laskee painoindeksin ja suhteuttaa sen käyttäjän ikään. Tämän jälkeen päätetään painotavoite; pidetäänkö nykyistä painoa yllä vai laihdutetaanko tai lihotaanko ja millä aikavälillä. Valinnoiden mukaan ohjelma ehdottaa mihin ohjelman osioon kannattaa treeneissä paneutua enemmän. Huonona puolena ohjelmassa on että sen enempää ei neuvoa oikeastaan tule treenien suhteen.

Minulle ohjelma (yllätys, yllätys) ehdotti kevyttä painonpudotusta; 5kg olisi pudotettavana. Joten ensimmäisen viikonaikana sitten treenasin aerobista kuntoilua päivittäin tunnin ajan. Seurauksena lanteet olivat pari päivää "hieman" kipeinä näkymättömän hula-vanteen heiluttamisesta.
Joka session alussa suoritin tasapainotestin ja punnituksen. Jos jostain syystä painoa oli tullut enemmän lisää, niin ohjelma pyysi pohtimaan syytä moiseen nousuun. No, helposti sain alkuun löydettyäkin mahdolliset vaihtoehdot; söin liian paljon, söin liian myöhään, napostelin koko ajan...

Jooga-osuuden harjoitteet tuntuvat oikeassa kohdissa kehossa, tosin Fitin jooga-liikkeet tehdään hieman eri tavalla kuin mihin itse olen tottunut. Lihastreenit ottavat todella lihaksiin, kunhan pääsee treeneissä pidemmälle. Aerobiset treenit taas tuottavat hikeä pintaan puolessa tunnissa. Ja tasapainopeleissä olen edelleenkin täysin hukassa.

Ensimmäisen viikon aikana kehoni painopiste on muuttunut. Alussa se oli aina kantapäillä, mutta nyt olen oppinut olemaan lukitsematta polviani ja suoristamasta selkärankaa liikaa (yliliikkuvia niveleitä omaavan murhe), joten painopiste on siirtynyt keskemmälle jalkoja. Tasapainokin on parantunut, vaikka vieläkin on ajoittain heittelehtii melkoisesti.

Toisen viikon aikana meille tuli kilpailija Fitille, joka on nyt syönyt melkein kaiken vapaa-ajan ainakin mieheltäni. Edelleenkin teen aamuisin punnituksen ja vähintäänkin testin, joskus jopa venyttelen.
Yhtenä aamuna hämmennystä toi kuitenkin punnitus, joka väitti minun lihonneen vuorokaudessa 2 kg. Pitkään sain pohtia ennen kuin keksin syylliseksi edellisenä päivänä tekemäni pizzan, jossa käytin itselleni uutta tomaattikastiketta. Tuo kastike sisälsi suolaa 7%, mikä on varmaan 90% enemmän kuin mitä normaalisti syön päivän aikana. Loppupäivän ja vielä seuraavan päivän jano oli aivan valtava. Suolan vuoksi kehooni kertyi 2 kg:n edestä nestettä.
Edelleenkin painan enemmän kuin kertaakaan tämän kolmen viikon aikana, ei taidakaan nesteet poistua kehosta niin nopeasti kuin mitä kehoon imeytymiseen meni aikaa.

Ja ehkä tämän postauksen myötä saisin taas vapautettua television Wii Fitin käyttöön... edes puoleksi tunniksi päivässä.

Miehenikin ainakin aloitti pitämään "päiväkirjaa" Fitin käytöstä, joten jos kiinnostaa niin hänenkin blogissaan voi poiketa kurkkaamassa aiheesta.

Ei kommentteja: