tiistai 30. lokakuuta 2012

Jellaba

Nyt on luvassa hieman suomalaisesta vaatekulttuurista poikkeavaa vaatetusta. Marokossa käydessäni ihastuin paikallisten vaatteeseen nimeltään jellaba. Kyseessä on hyvin yksinkertainen vaate, mutta loistava päälle heitettävä niin kesän helteillä kuin talven viileillä ilmoilla. Ja jos vain tietää minun pakkomielteeni kaikkia hupullisia vaatteita kohtaan, niin ymmärtää tämänkin ihastukseni. Jellaba on tosiaan pitkä kaapu, jossa on taskut ja huppu. Niin naiset kuin miehetkin käyttävät sitä Marokossa, tosin naisilla on yleensä huomattavasti koristeellisempi kaapu.

Hulluilla päivillä törmäsin sitten kaavoihin, joilla saa tehtyä itselleen jonkinlaisia kotikaapuja. Ja yksi malleista oli hupullinen kaapu. Pakkohan se oli kaava ostaa ja kipaista hetimmiten Eurokankaaseen etsimään mahdollisimman halvasta kangasta. Tiedän etten osunut niihin halvimpiin kankaisiin, mutta kiiltävän vihreä tafti houkutti liikaa.

Jellaba
Pahoitteluni kuvasta, minulla ei ole enää hovikuvaajaa joten kuvien laatu ja kuvakulma ovat hieman hämmentäviä ajoittain.
Kaavat ovat Butterickin ja tämä on ensimmäinen kerta kun niitä käytin. Mittataulukon mukaan minulle menisi koko M ja sen mukaan sitten jellaban teinkin. Mutta jellabasta tulikin liian iso. Kaavoihin on ympätty jo valmiiksi saumanvarat ja vaikka leikatessa muistinkin olla lisäämättä saumanvaroja, niin ommellessa sitten unohdin niiden olemassa olon ja sen sijaan että olisin ommellut 1,5 cm saumanvaroilla päädyinkin ompelemaan 0,8 cm saumanvaroilla. Eikä siinä kaikki. Kuten kuvasta näkyy niin edessä keskellä vetää kangas. Nyt olen kahden vaiheilla että annanko olla vai revinkö etusauman auki ja yritän korjata. Ei kovin haluttaisi alkaa uudelleen ompelemaan tuotostani. Taidan jäädä miettimään asiaa. Itseni tuntien tiedän etten saa tuota kankaanvetoa poistettua kovin helpolla. Mutta mitä pienistä. Tämähän on vasta koekappale.

Ei kommentteja: