tiistai 24. joulukuuta 2013

Vihreä kauluri ja pipo

Odotellessani talven saapumista olen aikani kuluksi neulonut pakkaskelille lämmikettä. Ensimmäiseksi päätin tehdä kaulurin. Idean siihen sain kaupoissa myytävistä tuubihuiveista. Ne ovat makuuni aivan liian massiivisia. Ne pitäisi kiertää moneen kertaan pään ja kaulan ympäri kunnes ne ovat niin paksuja etteivät mahdu enää takin alle.
Kauluri
Päädyin siis tekemään hieman pienemmän version. Ympärysmittaa tälle tuli n. 95 cm ja leveyttä 15 cm. Minulla ei ollut hajuakaan siitä kuinka paljon tuohon menee lankaa, joten ostin varmuuden vuoksi pari kerää. Hoidin langan käytön mentaliteetilla kuvio-osuus valmiiksi ja muutama reunakerros päälle. Jos kuvio valmistuu ensimmäisestä kerästä, niin reunakerrosta tulee vain sen verran kuin mitä ensimmäiselle kerälle jää lankaa. Jos taas kuvion tekemiseen vaaditaan toinenkin kerä, niin sitten yritetään tehdä molemmista reunoista mahdollisimman symmetrisiä.
No, kuvio valmistui ensimmäisen kerän aikana ja lankaa jäi vielä reunaan sen verran ettei melkein sain yhtä monta kerrosta molempiin reunoihin. (Ihme pihtailua)

Kun nyt sitten jäi vielä se toinen kerä käyttämättä, niin päätin tehdä kaulurille kaveriksi samoilla kuvioilla pipon. Päätin tehdä kuvion kertaalleen täytenä ja sitten katsoa minkä korkuinen pipo siinä vaiheessa. Kuvion valmistuttua kerran korkeus näytti hyvältä ja päätin aloittaa kavennukset. Siinä olikin pohtimista että missä kohtaa oikein teen ne kavennukset. Päädyin piilottamaan kavennukset salmiakkikuvion reunoille.

Pipo
Minulle näköjään tuottaa vaikeuksia päättää että mikä kerros on se viimeinen kerros, jonka jälkeen tehdään päättely. Nimittäin jatkoin ja jatkoin kaventeluita kunnes tajusin että pipossa tulee sitten olemaan pieni nyppylä lopetuskohdassa. Siinä vaiheessa iski laiskuus pahemman kerran ja annoin vain asian olla. Kelpaa minulle.
Päälaki

Saatuani pipon valmiiksi tajusin että päälaellahan punokset kohtaavat toisensa. Jos olisin käyttänyt järkeäni jo tekovaiheessa olisin voinut saada aikaiseksi hyvinkin mielenkiintoisia punoksia tuonne päälaelle. Nythän siellä vain yht'äkkiä tuntuu punokset loppuvan ja homma päättyy tasaisiin kavennuksiin.

Lankana käytin Malabrigon Merino Wordsted-lankaa (Lankatalo Priimasta). Puikkokoko oli 5. Kauluriin lankaa meni 100 gr ja pipoon 70 gr.

2 kommenttia:

MariL kirjoitti...

Kivat pipo ja kauluri! :)

Tiina kirjoitti...

Kiitoksia.

Edelleenkin tosin odottelen niitä pakkaskelejä saapuvaksi kun täällä on +4 astetta lämmintä.