lauantai 15. heinäkuuta 2017

Gluteeniton raparperijuustokakku

Olen nyt kolmatta kautta osakkaana Kaupunkilaisten omalla pellolla. Sadonjaon alkukerroilla on ollut raparperia tarjolla ja perinteisten piirakoiden sijaan olen yrittänyt löytää vaihtoehtoista tapaa käyttää raparperia.
Viime vuonna kokeilin yhtä raparperijuustokakkua, mutta se epäonnistui mielestäni täysin enkä ollut lopputulokseen tyytyväinen.
Tänä vuonna löysin toisen reseptin raparperi-juustokakusta. Ensimmäisen valmistuskerta vain päätyi täysin lattialle vuoan irtopohjan tipahdettua alta, mutta oli se hyvää kakkua lattialtakin syötynä. Toinen ja kolmas kerta onnistuivat huomattavasti paremmin. Toisella valmistuskerralla seurasin ohjetta hyvinkin tarkasti, tosin vaihdoin jauhot gluteenittomaan. Ja kolmannella valmistuskerralla muutinkin jo sitten ohjetta reilummin vastaamaan omaa makuani enemmän.

Raparperijuustokakku
Kirjoitan tämän ohjeen muistiin gluteenittomana, mutta siitä saa tavallisen vaihtamalla mantelijauhot ja gluteenittomat jauhot vehnäjauhoiksi.

Raparperijuustokakku
120 g sulaa voita
1,5 dl mantelijauhetta
2 dl Jytte-jauhoa tai muuta gluteenitonta jauhoa
0,5 dl sokeria

350 g raparperia
1 dl sokeria
2 rkl mantelijauhetta

2 prk vaniljan makuista tuorejuustoa (400 g)
0,5 dl sokeria
2 kananmunaa

2 prk smetanaa (240 g)
2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria

Sekoita ensimmäisessä kohdassa mainitut voi, jauhot ja sokeri keskenään murotaikinaksi ja levitä se irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille.
Sekoita toisen kohdan raparperi, sokeri ja jauhot keskenään ja kumoa annos vuokaan tasaiseksi kerrokseksi.
Kypsennä pohjaa ja raparperia 190 asteen uunissa 15 minuuttia.
Sekoita kolmannen kohdan tuorejuustot, sokeri ja kananmunat keskenään ja kumoa ne raparperien päälle tasaiseksi kerrokseksi.
Kypsennä kakkua 175 asteessa 40 minuuttia.
Sekoita neljännen kohdan smetana ja sokerit keskenään. Levitä smetanasekoitus pieninä klöntteinä kuuman, vielä vuoassa olevan, kakun päälle. Smetana sulaa lämmön vaikutuksesta ja leviää melkeinpä itsestään koko kakun päälle.
Kakun jäähdyttyä laita se vielä vuorokaudeksi jääkaappiin jähmettymään lisää.

Ei kommentteja: