keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Tuloksia kilpirauhasen liikatoiminnasta

Olen kohta kuukauden ajan syönyt Tyrazolia kilpirauhasen liikatoimintaa hillitsemään ja kyllä se vain toimii. En ole enää niin väsynyt kuin melkein huomaamattani olin ja lihaksetkin ovat saaneet lisävoimaa. Mukanani kulkee koko ajan Propral-beetasalpaajaa mahdollisten sydänongelmien varalta.

Alun tottumisen sivuvaikutukset olivat vain aika hankalia. Joinakin päivinä kävin ylikierroksilla ja tein kaikki triplanopeudella, kun taas toisina päivinä olo oli niin vetämätön että en pystynyt edes istumaan tuolilla valumatta siltä alas. Tämän lisäksi pääni oli ajoittain kipeä epänormaalista kohtaa ja särkylääkkeet eivät siihen vaikuttaneet. Onnekseni kahvi on päänsärkyjeni vihollinen.

Kilpirauhasen ultra ja ohutneulanäyte olivat puhtaita. Tai no, kyllähän sieltä struuma löytyi, mutta se oli selkeäreunainen ja pehmeä eli hyvälaatuinen struuma.
Olen nyt parin viikon välein käynyt veritesteissä, joissa seurataan maksa- ja valkosoluarvoja ja kilpirauhasarvoja. Maksa- ja valkosoluarvot ovat pysyneet rajojen sisäpuolella ja kuulemma kilpirauhasarvot ovat alkaneet normalisoitua.

Tänään kävin Endokrinologian poliklinikalla lääkärin juttusilla. Saan vähentää Tyrazol-annostustani. Entisen kolmen tabletin sijaan saan syödä vain 2 tablettia ja saan pistää ne kerralla poskeen aamulla. Minua alkoikin ahdistaa noiden kolmen tabletin jakaminen 8 tunnin väleihin ja sitten vielä yrittää muistaa syödä niitä. Huonona asiana vain sain tietää suunnitelman kuinka struuma hoidetaan pois.

Homma alkaa sillä että nielaisen pari radioaktiivista joditablettia, joiden pitäisi ajautua kilpirauhasten yliaktiivisiin osiin. Lääkäri sanoi että niiden pitäisi päätyä minun tapauksessani struumaan. Jos eivät päädy, niin sitten joudutaan miettimään suunnitelmaa uusiksi. Jos siis jodi ajautuu struumaan niin sitten seuraava vaihe on leikkaus, jossa struuma poistetaan. Kun on käynyt läpi leukaleikkauksen, niin tuo struuman poisto kuulostaa todella vähäpätöiseltä leikkaukselta. Riskinä tuossa on se että struuman puolelta vahingoittuvat loppuosa kilpirauhasesta ja lisäkilpirauhaset, mutta sehän ei haittaa sillä vasemman puolen kilpirauhasiin ja lisäkilpirauhasiin ei kosketa. Ainut varteenotettava riski on äänen menettäminen. Leikkaus suoritetaan hyvin lähellä äänihuulia, joten lääkärin aivastaessa väärässä kohtaa voidaan sanoa hyvästit äänihuulille.

Ehkä naurettavinta koko hommassa on se että olen surullinen siitä ettei leikkausta saada hoidettua tämän vuoden puolella. Minulla kun olisi maksukatto täynnä. No, kaikkea ei voi saada.

Ai niin, minun pitäisi kuulemma välttää jodin syömistä kunnes leikkaus on suoritettu. Eli hyvästi kaikki einesruoat. Suomessahan melkein kaikissa suolapurkeissa on jodia.

Ei kommentteja: