keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Omenahilloa

Ensin tuli perinteinen kaurapaistos sitten siirryttiin hillolinjalle.
Omenoita poimiessa jo päätin että osa menee hilloiksi ja osa viipaloidaan ja laitetaan sellaisenaan pakkaseen.
Tämä oli ensimmäinen kerta elämässäni kun tein hilloa. Tämä ensimmäinen annos on täysin perusannos tehtynä täsmälleen Dansukkerin hillo-marmeladisokeri-paketin ohjeella.
Odotin hillontekemisen olevan vaikeaa, mutta keittovaihe sujui kuin tanssi. Rankin vaihe kun on heti siinä alussa. Aika kuluu huomaamatta kun kuorii ja poistaa siemenkodat 1,5 kilosta omenoita. Onnekseni olin pihdannut Hobitti-elokuvaa boxillani jo tovin. Se oli kestoltaan juuri hillonteon pituinen.
Halusin että hillossa on sattumia, joten päätin survoa omenat murskaksi ennen keittämistä. Minusta hillot näyttävät houkuttelevemmilta silloin kun niissä näkyy jotain pureskeltavaa ja omenistahan tulee helposti pilttiruoan näköistä, jos ne survoo keitettynä.


Huomioitavaa tuosta Dansukkerin reseptistä. Ohjeen annoksesta tulee omenahilloa 1,25 litraa, joten täysien purkkien saamisessa on oma haasteensa.
Aikani pohdittuani ja maisteltuani kuumaa hilloa totesin hillon olevan aavistuksen verran liian makea makuuni. Lisäksi jäähtyneenä hillo on niin kiinteä että pystyin kääntämään tuon vajavaisen purkin ylösalaisin ilman että hillo valuisi alas. Tuli siis kunnon marmeladia.
Muutin ohjetta siten että saan sen 1,5 litraa hilloa tai ehkä pitäisi puhua enemmänkin marmeladista. Tällä uudella kierroksella käytin mausteena 2 kanelitankoa keittovaiheessa.

Omenahillo/-marmeladi (1,5 litraa)

1,3 kg kuorittuja ja siemenkodista puhdistettuja omenoita
1,5 dl vettä
1 sitruunanmehu
1 pkt hillo-marmeladisokeria

Survo omenat koneella pieniksi paloiksi. Sekoita kaikki osat keskenään kattilassa ja keitä miedolla lämmöllä 15 minuuttia.
Purkita.

Ei kommentteja: