torstai 29. lokakuuta 2015

Kengät vauvalle

N alkaa olla jo siinä iässä että hän mielellään kävelisi, jos joku vain jaksaisi kävelyttää. Ulkosalla hän katsoo toisia lapsia juoksemassa pitkin pihaa ja hänestä näkee että hänkin haluaisi päästä liikkumaan vaunuista. Mutta kun hänellä ei ole kenkiä. Ja en millään kehtaisi käyttää viittäkymppiä kenkiin, joita ehkä käytettäisiin kuukausi tai pari tai huonolla tuurilla ei laisinkaan.

Olenkin tässä pitemmän aikaa haaveillut tekeväni N:lle kengät aivan itse. Sain keväällä ison läjän nahkaakin, joista olisin voinut loihtia vaikka mitä. En vain löytänyt mistään sopivaa ohjetta tahi aikaa koko hommaan. Säiden kylmetessä aloin sitten miettimään miten saisin äitiyspakkauksessa olevista tossuista pojan menoon sopivat kengät. Sen projektin hylkäsin siinä vaiheessa kun Eurokankaasta löytyi sopivaa kangasta. Se on ulkovaatteisiin sopivaa paksua ja liukasta kangasta, jonka nurjalla puolella on fleecenukka. Siitä ei mene niin hevillä vesi läpi kuin äitiyspakkauksen tossusta tuntuu menevän. Ilman lisävuorta sitä voi käyttää jo nyt tässä vaiheessa syksyä ja pitkälle kevääseenkin. Kylmillä keleillä tarvitaan lisälämmitystä kengän sisälle.

Ehkä kaikkein vaikeinta koko projektissa oli päättää minkä kokoisen kengän tekisin. Halusin että talven pakkasia silmällä pitäen kengässä olisi tarpeeksi tilaa monelle sukalle, pohjallisille ja vuorellekin. Kengässä on nyt kasvuvaraa reilun sentin verran.

Kengät ovat muodoltaan tuollaiset kolmiomaiset vähän kavion tyyppiset. Ne ovat helppo laittaa pienelle vilkkaalle miehelle jalkaan ja pysymään ne saa noilla parilla kiristysnauhalla eli ovat aina sopivat oli alla mitä vaatetta tahansa tai jalka miten paksu vaan.

Valmiit kengät
Kenkien pohjaan laitoin jarrusukka-ainetta eli se mitä on taaperoiden jarrusukissa. Olin ostanut sen jo alkukesästä Tikatasta tarkoituksena laittaa sitä N:n sukkiin siinä vaiheessa kun hän alkaa kävelemään.
Jarrusukka-aine tuntui toimivan hyvin ulkosalla ja testasin omassa pakastimessakin miten se kestää pakkasta. Ainoastaan kengän kangas aiheutti ongelmia. Kun N oli kävellyt aikansa ulkosalla alkoi jarrusukka-aine irtoamaan pohjasta. Se pysyi hyvin saumojen kohdalla, mutta sileä kangas oli liian liukas pitämään ainetta paikoillaan. Jarrusukka-aine ei repeytynyt, se vain irtosi keskeltä jääden roikkumaan kengän reunoilta. Jouduinkin kaivamaan liimatuubia esiin ja liimaamaan irronneet kohdat kankaaseen kiinni. Toivottavasti ne nyt kestää hieman pitempään.

Kenkä käytössä erittäin vilkkaalla päällä olevalla N:llä
Yllä olevasta kuvasta näkee paremmin kengän kiinnitystekniikan. Kuva tosin ei ole kovin tarkka, sillä N:n mielestä kenkä jalassa ei sovi vain nököttää paikoillaan vaan silloin pitää juosta ja pomppia minkä ehtii.

Nyt minun pitäisi sitten alkaa ompelemaan kenkiin vuorta ja pohjallisia talvea varten.

Näille kengille hintaa tuli sellaiset 5 €. Joten vaikka joutuisin tekemään vielä toiset isommat kengät tälle talvelle ei se pahemmin lompakossa tuntuisi.

Blogissani on menossa arvonta postauksessa Lippuarvonta kädentaitotapahtumaan. Se on auki 2.11.2015 asti, joten käykäähän osallistumassa.


Ei kommentteja: