tiistai 30. maaliskuuta 2010

Moussaka

Munakoisoon itse makuna tutustuin vasta aikuisena, mutta lapsena päätin että se maistuu varmasti samalta kuin Ison Kiltin Jätin syömä snozzcumber.Eli ennakkoasenteet olivat kohdallaan kun ensimmäistä kertaa nautin munakoisoa ruoassa.

Moussaka on loistava lasagnen korvike viljattomassa ruokavaliossa, käytetäänhän siihen oikeastaan aivan samoja aineksia. Ainoastaan lasagnelevyt korvataan munakoisolla.

Tässä minun versioni Moussakasta (4 annosta). Tämä on sitten sen verran tuhti annos ettei muuta tarvitsekaan syödä kyseisenä päivänä tai sitten jakaa vuoan 4 annoksen sijasta 6 annokseen.

1 kg munakoisoja
suolaa
n. 2 dl oliiviöljyä

jauheliha"kastike":
3 rkl voita
400 g jauhelihaa
200 g hienonnettua sipulia
1 pikkuprk tomaattipyreetä
mustapippuria

kermakastike:
4 rkl voita
4 rkl mantelijauhoa
6 dl kermaa
valkopippuria
muskottipähkinää
400 g juustoraastetta

2 vatkattua munaa

Homma alkaa munakoisojen kuorimisella ja viipaloimisesta. Viipaleet maustetaan suolalla ja paistetaan öljyssä. Munakoisolla on mielenkiintoinen tapa imeä lämmetessään itseensä kaikki mahdollinen öljy ja jäähtyessään sitten luovuttaa ylimääräiset pois. Itse ratkaisin tuon ongelman lorauttamalla jokaiselle viipaleelle oman osuutensa öljystä pannulla ollessaan.
Munakoiso on myös tärkeää saada kypsennettyä pehmeäksi, sillä hiemankin raakana se on sitkeähköä syötävää.

Jauhelihakastikkeessa kypsennetään jauheliha ja sipuli sekä lisätään joukkoon tomaattipyree ja mausteet.

Kermakastike tehdään kuten normaali valkoinen kastike eli rasva ja jauhot sekaisin ja lämmitetään, minkä jälkeen lisätään kerma vähitellen sekoittaen samalla. Lisätään 200 g juustoa ja maustetaan lopuksi.

Noin puolet munakoisoviipaleista ladotaan uunivuokaan. Päälle puolet jauhelihakastikkeesta ja puolet kermakastikkeesta. Ladotaan päälle loput munakoisoviipaleista, jauhelihakastikkeesta ja kermakastikkeesta. Lisätään päälle vielä kananmunat ja loput juustoraasteesta.

Paistetaan 175 asteessa noin 30 minuuttia.

Ravintoarvot yhdelle annokselle on:
Energiaa 1780,49 kcal
Hiilihydraatteja 17,09 g
Proteiinia 54,77 g
Rasvaa 167,87 g
Lähetä kommentti