torstai 25. lokakuuta 2012

Pääntiet saumurilla


Osallistuin tässä lokakuun alussa Tikatan järjestämälle saumurikurssille, jossa opeteltiin erilaisten päänteiden ompelua saumurin ja ompelukoneen yhteistyöllä.
Minähän osaan käyttää saumuria ainoastaan reunojen siistimiseen ja kahden kappaleen ompelemiseen yhteen, joten tällainen hienompi kikkailu ja ompelun yksinkertaistaminen on täysin uutta minulle.

Reunan yli kääntyvä reunakaitale
Ensimmäiseksi tehtiin ylläolevan kuvan mukainen pieni reuna olkapäistä ommeltuun kaula-aukkoon. Kaitale ommeltiin ensin saumurilla toisesta reunasta kaula-aukon ympäri kevyesti venyttäen. Sen jälkeen kaitaleen toinen reuna käännettin nurjalle puolelle, kiinnitettiin neuloilla ja ompelukoneella tikattiin kankaiden liitoskohdasta. Nurjalle puolelle jäänyt ylimääräinen kangas leikattiin pois.
Ja minä tietenkin onnistuin leikkaamaan hieman liian tarkasti ylimääräistä kangasta, joten saumaurin valkoinen lanka pilkistää tuolla takaosassa.

Resorikaitale V-kaula-aukkoon
Seuraavaksi pääsimme kokeilemaan haastavamman kuuloista ompelemista. Tosin käytännössä tämä oli helpompi ja nopeampi kuin tuo ensimmäinen kokeilu oli. Resorikaitale taitetaan kahtia ja ommellaa saumurilla. V:n taitekohdassa leikataan pieni halkio, venytetään kangas suoraksi ja jatketaan ompelua. Sitten taitetaan vaatteen etuosa kahtia oikeat puolet vastakkain, jolloin nähdään tuon V:n taitekohtaan syntyvä uloke. Ulokkeen matkalta ommellaan linja pystysuoraksi. Lopuksi tikataan kankaiden liitoskohdasta.
Minulla kävi tässäkin pieni kömmähdys ja ompelin tuon V:n kielekettä liian pitkääle, jolloin ommel jatkui oikealla puolen resorin ulkopuolellekin. Hoidin homman kotiin lisäämällä toisen tikkauksen hieman kauemmaksi.

Joustavan tukinauhan käyttö reunakäänteissä
Kolmas kokeilumme oli kuminauhan upottaminen ompeleeseen. Käytössämme oli framilonnauhaa, joten se ei näy kuvassa. Helpottaaksemme ompelemisen aloittamista ompelimme saumurilla pienen paperinpalasen kiinni kuminauhan päähän. Tämän jälkeen asetettiin kangas paperinpalan jatkoksi ja ommeltin saumurilla kumilanka kankaaseen kiinni kuminauhaa hieman venyttäen. Lopuksi reuna taitettiin ja ommeltiin tavallisella ompelukoneella monipistosiksakia käyttäen.

Kaksoistikkaus saumurilla
Tunnin loppupuolella kokeilin vielä miten saumurilla saadaan tehtyä tikkaus. Ja tämä pistikin minut pohtimaan että mitä kaikkea pystyn oikeastaan tekemään omalla saumurillani? Taidan ottaa seuraavaksi projektikseni sanoa päivää saumurilleni ja alkaa kokeilemaan erilaisia ompeleita nähkäkseni mihin kaikkeen se oikeasti kykenee.

Ei kommentteja: