lauantai 17. syyskuuta 2016

Raidalliset kierrätyspuserot

Huoh... nämä olivat valmiita jo alkukesästä. En saanut vain itselleni kaivettua aikaa postaamiselleni. Halusin käyttää kaiken mahdollisen ajan vain nukkumiselle. Olin todella väsynyt N:n kulmahampaiden tuloprosessin aikana. Ne vaikuttivat kaikkien uniin varmaan kuukauden verran. Ja silloin kun poika nukahti aikaisin illalla heräilemättä jatkuvasti, käytin sen ajan ompelemiseen. Minulla oli ompeluksia, jotka piti saada valmiiksi tiettyyn ajankohtaan mennessä.

Nyt sain kuitenkin itseäni niskasta kiinni hetkeksi, jotta saisin edes jotain muistiin. Materiaalit näihin paitoihin on peräisin Kierrätyskeskuksen vaatepenkojaisista. Eli ainut mihin rahaa näissä kului oli ompelulanka ja nepparit.

Tummempi raitainen t-paita oli hyvin avarakauluksinen ja turkoosiraidoilla varustettu pitkähihaisessa paidassa taas oli venekaulus "ommellaan pikku palasien yhdestä reunasta kiinni"-tyylillä tehtynä.
Toisin sanoen molemmat olivat sellaisia etteivät ne minun makuuni tuosta noin vain oikein sopineet.

Lähtötilanne
Leikkasin molemmat puserot saumoista palasiksi. T-paidasta jätin kuitenkin hihat edelleen renkaiksi, mutta pitkähihaisesta leikkasin hihojakin auki tarpeen tullessa.

T-paita palasina

Pitkähihainen palasina
T-paidasta tein N:lle puolihihaisen raitapaidan ilman kaavoja. Kaula-aukossa käytin hyväksi entistä kaula-aukkoa ja hihoista tein juuri niin pitkät kuin kangasta oli hihoissa alunperinkin saatavilla.
Halusin varmistaa etten tällä kertaa tee kaula-aukosta liian pientä, joten ensimmäisessä ja toisessakin versiossa se kaula-aukko oli ehkä hieman liiankin avara. Kolmannella muotoilukerralla aloin jo epäilemään että siitä tuli jo liian pieni, mutta kyllä se näyttää ainakin vielä menevän pojan päälle.

Valmis puolihihainen paita
Alunperin olin leikannut etu- ja takaosan samanpituisiksi, mutta tuon kaula-aukon pienentämisen vuoksi etuosa sitten lyhenikin ja lopputuloksena on takahelmasta hieman pidempi paita. Tuo on itseasiassa omalla tavalla hieno yksityiskohta. Varsinkin kun pusero menee lapselle, joka touhuaa koko ajan pylly pystyssä.

Puolihihainen paita päällä
Turkoosikankaisesta kankaasta en voinut käyttää hyväkseni oikeastaan mitään entistä. Niin kaula-aukko, hihat kuin helmatkin menivät uusiksi.
Suosiolla sitten etsinkin tälle paidalle kaavoja, joiden perusteella voisin tehdä t-paidan N:lle.
Kaava on peräisin Ottobre 3/2016-lehdestä. 

Malli lehdestä Ottobre 3/2016
Tämä malli ei oikein sovellu raidalliseen kankaaseen. Itseäni ainakin häiritsee nuo toisella olkapäällä oleva vinokangas. Olisi varmaan pitänyt leikata se palanen irrallaan kaikesta muusta. Lisäksi jostain syystä en saanut neppareita osumaan alakankaassa vahvikkeelle. Tai olisinhan minä voinut pakottaa sinne, mutta sitten puserosta olisi tullut täysin muotopuoli. Nyt jännätään sitten miten nepparit pysyvät kankaassa vai tulevatko ne yksinkertaisesti läpi.

T-paita käytössä
Lisäongelmia turkoosin puseron kanssa toi uusi saumurini. Sen käytön opettelu vei aikaa ja vahingossa tehdyt virheelliset langanpujotukset tuottivat monta kirosanaa ompelun aikana. Pitää tässä jossain välissä käydä viemässä se huoltoon että katsovat onko sen peitetikissä jotain ongelmaa, vai onko vika vain käyttäjässä.

Ei kommentteja: