maanantai 18. toukokuuta 2009

My Fitness Coach: Get in Shape

Odotellessani EA Sports Activen julkaisua osui kohdalleni My Fitness Coach sellaiseen hintaan etten voinut olla sitä ostamatta. Viime viikolla kokeilin sitä muutaman kerran ja se vaikutti olevan ihan ok peli hintaisekseen.
 
Peli ei käytä hyväkseen ollenkaan tasapainolautaa ja wiimoteakin käytetään vain kysymyksiin vastaamisiin eli vaatii toimiakseen vain Wiin peruspaketin. Jos omistaa sykemittarin, käsipainot, stepperin tai jumppapallon (se iso pallo), niin näitä ainakin periaatteessa voi käyttää hyväkseen treenatessa.
 
Profiili luodessa peliin käydään aluksi läpi pituus, paino, rinnan ympärys, vyötärön ympärys, lantion ympärys, hauiksen ympärys ja reiden ympärys. Huonona puolena vain että peli ymmärtää vain jalkoja, tuumia ja paunoja eli laskin ja konvertointikaavat ovat tarpeen. Tämän jälkeen jos vain omistaa sykemittarin, tarkistaa ohjelma leposykkeen ja maksimisykkeen 2 minuutin pomppimisen jälkeen. Sitten tehdään kyykkyjä, vatsalihaksia ja punnerruksia niin paljon kuin vain kykenee. Kaikkien näiden perusteella ohjelma päättelee mihin henkilön pitäisi sitten keskittyä treeneissään. Lisäksi ohjelma ehdottaa treeniaikataulua, jota voi itse muokata haluamakseen valitsemalla minä päivinä treenaa ja kuinka kauan. Harmi vain ettei ohjelma sitten ymmärrä kyseisenä päivänä ehdottaa juuri sitä tietyn mittaista treeniä, vaan tarjoaa aina minimiä 15 minuuttia.
 
Omalla kohdallani testin tuloksena tuli kestävyyden harjoittaminen 6 päivänä viikossa, joista 3 päivän ajan 30 minuuttia ja 3 päivää vain 15 minuuttia. No, tuosta on hyvä aloittaa.
 
Jokainen treeni pitää sisällään alkulämmittelyn, lihastreenin ja lopuksi pienen venyttelyhetken. Tosin joogaa tämä ei koske. Alkulämmittelyn aikana hiki nousee mukavasti ja jos vain on käytettävissä sykemittari, ilmoittaa ohjelma millaista sykealuetta pitäisi pitää yllä missäkin vaiheessa. Jokaisen liikesarjan jälkeen on koko treenin ajan 15 sekunnin lepovaihe, jonka jälkeen siirrytään seuraavaan liikkeeseen. Lopussa oleva venyttelyhetki on mielestäni aivan liian lyhyt, mutta parempi sekin kuin yleinen ei mitään.
Itse olen kokeillut tähän mennessä ylävartalon treeniä, cardiota ja alavartalon treeniä.
Ylävartalon treeni vaatii ehdottomasti käsipainot, muuten tuntuu erittäin pöljältä vain heilutella käsiä. Alavartalon treenissä taas meinasin kyllästyä, kun ohjelma tarjosi melkein koko ajan yhtä ja samaa pakaraliikettä vaihtaen vain jalkaa välillä. Ehkä stepperin kanssa vaihtoehtoja olisi ollut enemmän tai sitten tuohon olisi saanut enemmän mielekkyyttää jalkapainojen tai vastusnauhan avulla.
 
Koko treenin ajan ohjaaja näyttää ja "määrää" tahdin miten kutakin liikesarjaa tehdään ja silloin tällöin kysyy miten tempo oli sopiva treenaajalle. Näiden kysymysten perusteella sitten määritellään seuraavaksi tehtävän liikesarjasetin tempo. Mikä sinällään on ikävää että edellinen setti on saattanut käsitellä sellaisia lihasryhmiä, jotka eivät tuota mitään hankaluuksia treenaajalle, mutta seuraavat ovatkin sitten heikommalla pohjalla. 
Joitakin liikkeitä tehdessä tuntuu että tarvitsisi taustalle pari aerobic-tuntia, jotta ymmärtäisi millaista liikettä oikeasti on tekemässä. Ohjelmassa olevan hahmon liikkeistä kun ei aina saa selville että mitä ihmettä se tekee niillä jaloillaan (tai ehkä tarvitsen isomman television). Treenin aikana on kyllä mahdollista saada tarkempi selostus suullisesti, mutta se taas vaatii kunnollista englanninkielen taitoa ja yritä siinä nyt sitten keskittyä puheeseen samalla kun yrittää pysyä rytmissä syke katossa.
Jotkut liikkeistä ovat sellaisia että niissä ei näe televisiota ollenkaan, tällöin toivoisi saavan ääniohjausta rytmin pitämiseksi. Onneksi sentään mainitaan kun liikesarja loppuu ja alkaa lepohetki.
 
Jooga onkin sitten aivan oma tapauksensa. Se on varmaan kaikkein surkein toteutus tässä ohjelmassa. Ensinnäkin ohjaaja luistaa liikkeissään eikä tee venytyksiä loppuun asti. Toiseksi joogassa on melkoisen paljon liikkeitä, joista ei näe televisiota ellei satu olemaan peilihuoneessa. Tällöin toivoisi todellakin olevan ääniohjausta koko suorituksen ajan. Meidänkin perheessä jouduttiin tekemään siten että vierestä seuraaja kertoi mitä piti tehdä jotta treenaaja pysyi tahdissa mukana.
 
Tämä voittaa kaikki jumppa-DVD:t mennen tullen monipuolisuudellaan. Ja jos omistaa jo ennestään erilaisia kuntovälineitä, on tämä loistava ja edullinen työkalu käyttää niitä hyväkseen.
 
Lisää kommenttia pelistä tulee varmaan myöhemmin, kunhan olen kokeillut sitä muutaman päivän lisää.
 
P.S. Profiilin tekoon meni melkein tunti, joten kannattaa varata siihen kunnolla aikaa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Itse olen käyttänyt My Fitness Coachia jo tovin, käsipainojen ja step-laudan kanssa ja pidän 'pelistä'. Tasoa voi itse tarvittaessa tiukentaa ja höllentää. Kiinnostavasti jos jokin liike ei suju ja siitä ilmoittaa, niin olen huomannut että peli ei enää ehdota ko. liikettä yhtä usein. Fit-laudan tai kapulan käyttöä peli ei tue ja ymmärrän sen koska kyseessä on aerobiccaamiseen enemmänkin tarkoitettu kuin virtuaalinyrkkeilyyn sopiva peli. Omasta mielestäni pahin puute on että liikkeiden nimiä ei aina tahdo muistaa ja esim läpinäkyvä tikku-ukkoanimaatio seuraavasta liikkeestä olisi tervetullut. Lisäksi päähahmo Mayan heitot ovat joskus korneja.
Peli ei turhia lepertele mutta minun mielestäni se on vain hyvä, koska en sitä siltä haekaan. Pelissä on haastetta ja se saa kovakuntoisenkin hikoilemaan. Itse pidin tästä ja peli oikeastaan näyttää käyttäjälle hyvin sen, kuinka sitoutunut kunnonkohotukseensa on.

-Dae