perjantai 27. kesäkuuta 2008

Navigaattorilla leikittyä

Mitä ihmettä henkilö, joka ei omista autoa, tekee navigaattorilla? Ei mitään jokapäiväisessä elämässä.
Mitä ihmettä henkilö, joka ei edelleenkään omista autoa, tekee edes ajokortilla? Ei niin mitään, jos käyttää aina julkisia kulkuneuvoja.
Mutta yritäpäs mahduttaa sohvaa linja-autoon ja käydä siinä "matkan varrella" ihastelemassa tuttavien uutta taloa alueella missä et ole koskaan elämässäsi käynyt.
 
Niinpä niin. Juhannusaattona vuokrasimme pakettiauton, kun se sohva ei mahtunut linja-autoon, ja huristimme sohvan kanssa appivanhempieni mökille. Veljeni oli ostanut uuden asunnon ja kävimme sitäkin vilkaisemassa, kun sopivasti osui oikeaan suuntaan... mitä nyt muutama kymmenen kilometriä poissa reitiltä.
 
Tällaiselle satunnaisajajalle navigaattori tuntuu rahallisesti edelleenkin todella arvokkaalta hankinnalta, mutta toisaalta satunnaisajajalle siitä on huomattavasti enemmän hyötyä kuin päivittäin autoa ajavalle. Omalla kohdallani edellisestä ajokerrastani on rehellisesti sanottuna ainakin 3 vuotta, joten suurin osa keskittymisestäni meni autolla ajamiseen. Jos sen lisäksi olisi pitänyt koko ajan yrittää muistaa ajo-ohjeita, niin jossain välissä olisimme ajaneet risteyksissä ohi tai sitten olisimme tervehtinee edellä/takana ajavaa kasvotusten.
 
Käytössämme oleva navigaattori on Garmin Nüvi 255T ja ainakin tähän mennessä olemme siitä pitäneet.
Se todellakin on vähentänyt ajajan tressiä ja vapauttanut pelkääjän paikallakin olevan muihin hommiin (Hmmm...). Meillä se tosin meni siihen että vieressä istuja "leikki" navigaattorilla tehden reittimuutoksia juhannusruuhkia välttääksemme kuskin tiuskiessa että milloin hän saa kuunnella niitä navigaattorin ohjeita.
Navigaattori yhdistettynä radion liikennetiedotuksiin on erittäin käytännöllinen yhdistelmä. Ilman niitä me olisimme varmaan juuttuneet moneksi tunniksi juhannuksen paluuruuhkaan.
 
Melko hyvin laite pysyi kartalla meidän sijainnin suhteen. Jossain Mäntsälän seudulla (Ajettiinko me edes siellä päin?) se oli varmaan sellaiset 100 metriä joko edessä tai jäljessä oikeasta sijainnista, mutta muualla ei tuntunut olevan juurikaan ongelmia. Hämmästykseksemme siitä löytyi melkoisen pienetkin tiet, jos vain itse tiesi tien nimen.
 
Muutaman kerran tuli ajatushäiriöitä oikean kaistan suhteen, jos ei vilkaissut navigaattorin karttaa. Häiriön aiheuttava lause on "Vaihda vasemmalle kaistalle". Se aiheutti hämmennystä erityisesti pienellä soratiellä kunnes vastaan tuli Y-risteys ja ymmärsi vihjeen.
Lisäksi jotkin lausutut ohjeet tuntuivat katkeavan kesken, mutta se varmaan johtuu siitä että muiden valmistajien navigaattoreissa viimeinen sana lauseessa tuntuu useinmiten olevan "eteenpäin". Garminin laitteessa ei eteenpäin-sanaa esiinny ollenkaan vaan suoraan ajettaessa lause on yksikertaisesti "Aja 10 kilometriä".
 
Lisäksi äänentason ollessa enemmän kuin 50% kaiuttimissa alkaa ääni hieman säristä, tosin tuo 50% äänenvoimakkuutta on kyllä melkoisen kovaäänistä pikkuauton ollessa käytössä.
 
Jossain testissä Garminin navigaattoreissa näkyvää auton kuvan suurta kokoa valitettiin, mutta ainakin meidän mallissa sen saa vaihdettua johonkin hieman pienempään kuvaan.
 
Erittäin positiivisena yllätyksenä navigaattoreiden ominaisuuksina tuli ajonopeuden näyttö ja saapumiskellonajan näkyminen. Lisäksi ainakin meidän mallissa on saatavilla näkyviin myös lähimpien bensa-asemien (merkkeineen) yms. sekä ostoskeskukset (kuten Keskisen kyläkauppa).
 
Täytyy jossain välissä kokeilla miten laite soveltuu polkupyöräkäyttöön eli löytääkö se pyörätiet ja muut vastaavat vai ohjaako käyttämään moottoritietä.
Lähetä kommentti