torstai 5. kesäkuuta 2008

Vesissä on eroa

Ilmeisestikään Suomessa nuo veden erot liittyvät siihen mitä makuainetta niissä on käytetty. Puhun nyt kaupoissa myytävistä kivennäisvesistä. Ainut löytämäni ero noissa vesissä on ollut natriumin määrä ja minkä makuista vesi on. Missään ei ole mitään mainintaa muista aineista, poikkeuksena Novellen Calsium jonka kyljessä mainitaan kalsiumin määrä. Muutoin on nätisti asetettu pyöreä nolla joka riville pullon kyljessä olevaan ravintotaulukkoon (tai mikä ikinä se onkaan nimeltään).
 
Törmäsin tähän ongelmaan viikko sitten, kun yritin etsiä tietoa siitä miten paljon Suomessa myytävät vedet sisältävät natriumia, kalsiumia, kaliumia ja magnesiumia. No, natriumin sain selvitettyä ja kalsiuminkin määrän yhden merkin kohdalla, mutta lopuista ei ole tietoakaan. Juomien aineslistalta kyllä löytyy joitain sellaisia nimiä, joiden epäilen sisältävän noita kivennäisaineita, mutta siinä kaikki.
 
Kyllä tuon jälkeen aloin kaipaaman Unkarin kaupanhyllyjä. Siellä kaikkien vesien kyljessä oli listattu veden sisältämät kivennäisainemäärät ja vedet oli muutenkin selkeästi värikoodattuja. Sinisellä etiketillä ja korkilla olevat ovat perinteistä kivennäisvettä (vastaa meidän Vichya) ja sisälsivät natriumia. Vaaleanpunaisella etiketillä ja korkilla varustetut ovat suolattomia versioita ilman poreita (vastaa meidän lähdevesiä). Vihreällä etiketillä ja korkilla varustetut ovat suolattomia, mutta sisälsivät poreita (vastaa meidän Novellea ja BonAquaa). Värikoodaus helpottaa kummasti tehtävää valintaa kaupassa, kun ei tarvitse jokaista pullon kylkeä käydä läpi tarkistaakseni sisältääkö tuote suolaa tai poreita. Riittää että tutkii kivennäisaineiden määrän vaaleanpunaisten pullojen joukosta ja valitsee niistä mieluisimman.
 
Nyt voin vain toivoa että ostamani vesipullot sisältävät edes jonkin verran kovasti tarvitsemiani kivennäisaineita.
 
 
Ai niin, löysin vihdoin ja viimein yhden paikan mistä voi ostaa Canada Dryta. Kyseessä on Kampin Pick A Deli (varmaan löytyy muistakin ketjun liikkeistä). JEE!
Tosin nyt kun olen tottunut Schweppesin American Ginger aleen, tuntuu Canada Dry todella makealta. No, nautitaan juomista tilanteen mukaan, joskushan sitä kaipaa hieman makeampaa ja toisena hetkenä taas kuivempaa juotavaa.

Ei kommentteja: