torstai 19. joulukuuta 2013

Pakettiautomaatti

Yksi joululahja on saapunut kohteeseensa. Toiset joululahjat ovat vielä virtuaalitaivaassa odottamassa että löydän kadottamani leimasimen. Eihän se kyllä kadoksissa ole. Se on vain laitettu sen verran hyvään talteen ettei minulla ole enää mitään muistikuvaa siitä missä se on.

Mutta takaisin aiheeseen. Viime viikonloppuna sain tehtäväkseni lähettää joululahjat välietappiin, josta ne sitten jatkavat matkaa kohti jouluaatonviettopaikkaa ja lahjojen saajia. Asun siitä onnekkaasti että asiamiesposti on kivenheiton päässä ja se on auki silloin kuin sen yhteydessä oleva kauppakin on auki eli nykyään joka päivä. Tämän lisäksi reilun kilometrin etäisyydellä on Prisma, josta löytyy pakettiautomaatti. Joten lähetyspaikoista ei ole pulaa, tosin molemmat paikat ovat auki täsmälleen samoihin aikoihin. Asiamiesposti voittaa sillä että sieltä saa tarvittaessa pakkausmateriaalit ja muut postipalvelut. Mutta jos ei tarvitse pakettia varten laatikkoa, niin tällöin automaatti tulee aavistuksen verran halvemmaksi.

Päädyin sitten kokeilemaan pakettiautomaattia. Olin jo valmiiksi laittanut paketit postitettavaan laatikkoon, joten kaikki mitä tarvitsin oli maksaa postitus. Lisäkannustimenani automaatin käyttöön oli lisäksi se että en ollut varma ehtisikö paketti perille ennen kuin välietapista lähtisi porukkaa eteenpäin. Automaatista pakettia noutava ei tarvitse oikeastaan muuta kuin tekstiviestin, jolla paketti saadaan säilöstä ulos. Jos vastaanottaja olisi siis ehtinyt lähteä, olisi hän voinut pyytää jotakuta muuta noutamaan paketin ja pistämään toimitusta eteenpäin.

Paketin lähettäminen oli todella yksinkertaista. Automaatilla pystyy lähettämään neljän kokoluokan paketteja. Kotona kannattaa tarkistaa että paketin mitat ovat pienemmät kuin 60 x 36 x 60 cm, joka on suurimman mahdollisen paketin koko.

Pakettiin kirjoitetaan lähettäjän tiedoista nimi, osoite ja puhelinnumero. Vastaanottajasta riittää pelkästään nimi ja kännykän numero. Jos paketti lähetetään postiin automaatin sijaan, niin sitten tarvitaan vielä lisäksi kohdepostin postinumero.

Automaatin äärelle päästyä valitaan ensin kohdekunta ja sen jälkeen mahdollisesti tarkempi kohdeautomaatin tai postin sijainti. Tämän jälkeen syötetään vastaanottajan puhelinnumero. Kun se on saatu syötettyä onnistuneesti oikein valitaan postitettavan paketin koko. Automaatilla on nähtävillä eri kokoluokkien mitat, joten paikan päällä voi vielä tarkistaa mikä on se oikea paketinkoko. Lopuksi suoritetaan maksaminen pankki- tai luottokortilla. Kun maksu on hyväksytty aukeaa jokin luukuista joulukalenterimaisesti ja paketti laitetaan sinne sisälle, jonka jälkeen luukku suljetaan. Tämän jälkeen saa halutessaan tulostettua kuitin tapahtumasta, jossa ilmoitetaan myös paketin lähetystunnus.


Koska hermoilin kovasti että ehtiikö paketti ajoissa perille, seurasin hyvinkin tarkasti paketin liikkumista. Paketin juuttuminen Tampereelle vuorokaudeksi oli aika tuskallista. Onnekseni paketti kuitenkin ehti perille ajoissa ja vastaanottaja nappasi sen mukaansa ennen kuin kaasutti pois paikkakunnalta. Minua hämmensi tuossa lähetyksen seurannassa maininta "Lähetyksen postiennakko on maksettu". Ilmeisesti noissa lähetyksissä ei ole jaksettu tehdä tavallisille paketeille omaa erillistä polkua ohjelmassa, joten ne ovat automaattisesti saaneet statuksen että maksut on maksettu.

Pakettien vastaanottaminen on vielä helpompaa. Vastaanottaja näppäilee tekstiviestissä saadun koodin automaattiin, jonka jälkeen jokin luukuista avautuu ja paketti on otettavissa. Jos paketti olisi postiennakko, niin automaatti pyytäisi maksamaan paketin pankki- tai luottokortilla ennen kuin luukku avataan.

Minulla tuskin tulee tuota pakettiautomaattia juurikaan käytettyä sillä minullahan on tuo toinen posti hyvinkin lähellä. Mutta tapauksessa että minun pitäisi lähettää jokin paketti jollekin joka ei vakituisesti asu kohdekunnassa automaatti on erinomainen idea. Minun eikä vastaanottajan tarvitse miettiä mihin osoitteeseen paketti lähetetään. Riittää vain että tiedän sen kunnan missä vastaanottaja on ja vastaanottajan käytössä olevan kännykän numeron.
Lähetä kommentti