torstai 12. joulukuuta 2013

Spelttileipä

Joka viikko vähintäänkin kerran viikossa tulee nykyään leivottua leipää. Syksyllä käyttämästäni spelttijauhosta jäi sen verran hyvä maku suuhun että nykyään ei minulle kelpaa oikeastaan enää mikään muu leipä.
Speltti ei aiheuta sellaista turvotusta kuin tavallisesta vehnästä tehdyt leivät, myöskään ihooni ei tule speltistä kutisevia vesirakkuloita. Lisäksi lueskeltuani kilpirauhastaudeista moni löytämäni tutkimus ei suositellut kovin tiukkaa karppaamista, joten leivällä saan pidettyä hiilarit sopivalla tasolla.

Viikonloppuaamuista onkin tullut melkoista luksusta aloittaessani aamun leivänteolla päätyen ylelliseen brunssiin tuoreen leivän tuoksuessa rappukäytävään asti.

Spelttileipä

Spelteissä muuten tuntuu olevan eroja. Joillakin jauhoilla ei leipä tunnu nousevan niin millään. Toisilla taas leipä levahtaa ympäriinsä ylöspäin kohoamisen sijaan. Viime viikot olenkin tehnyt leivän suosiolla vuo'assa, jotta pystyn edes vähän hallitsemaan kohoamissuuntaa. Pidän vain enemmän limpun näköisistä leivistä kuin vuokaleivistä. Vaikkakin vuokaleivät soveltuvat niin paljon paremmin paahdettavaksi leivänpaahtimessa kuin limppu. Pitäisi kokeilla nyt käytössäni olevaa jauhomerkkiä ja katsoa toimisiko se enemmän oikein.

Olen tehnyt leipää käyttäen erilaisia öljyjä. Oliiviöljy tuo aivan erilaisen vivahteen leivän makuun kuin esimerkiksi rypsiöljy. Tällä hetkellä lempiöljyni leivässä on argan. Sain sitä viime kesänä Marokon reissultani lahjaksi. Puhdasta 100% argan-öljyä, erittäin paloherkkää, mutta ihanan pähkinäisen makuista ja jos sitä nauttii hitusenkin liikaa  on toivottavaa vessan  olevan lähellä.

Leivän kohottamisessa olen käyttänyt hyväkseni tiskikoneen lämpöä. Ei muuta kun tiskikone päälle ja taikinakulho tiskipöydälle juuri koneen kohdalle. Se riittää pitämään hiiva iloisena.

Tässäpä on sitten itse leipäohje.

Spelttileipä (1 kpl)


2,5 dl lämmintä vettä
8 dl spelttijauhoja
1/4 pkt hiivaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
0,2 dl öljyä

Sekoita lämmin vesi, hiiva ja 2,5 dl spelttijauhoja keskenään. Anna kohota n. 1 tunnin ajan. Lisää suola ja sokeri. Vaivaa loput jauhot sekaan ja lopuksi vielä öljyä. Leivo leivän muotoon pellille tai vuokaan. Anna kohota vielä 1 tunnin. Paista 200 asteessa 20 minuuttia.

Ei kommentteja: