tiistai 31. joulukuuta 2013

Talvihame helmakirjonnalla

Olen ottanut tavakseni pestä kaikki kankaat ennen kuin ompelen niistä yhtään mitään. Tuo tapa olisi pitänyt ottaa käyttöön jo parikymmentä vuotta sitten. Silloin nimittäin tein ihanasta sinisestä kankaasta aamutakkia ja kirjoin siihen käsin kuviota. Jossain vaiheessa tajusin että kankaasta lähti väriä ja se tahrasi sormeni ja kirjontalangatkin osittain. Hieman harmitti kuvitellessani tilanteen että laitan aamutakin ensimmäistä kertaa pesulle ja kaikki kovalla työllä tekemäni kirjontani olisivat sinisiä. Heitin sen takin roskiin ennen kuin olin saanut kirjonnan loppuun.
Pari vuotta sitten toinen vaate muistutti tuosta pesemisestä sillä että parin kolmen pesun jälkeenkin se oli hieman kutistunut venyttelyistä huolimatta. Sen vaatteen sain sentään pelastettua muuttamalla mallia hieman ja lisäämällä kangasta siihen.
Joten nyt olen sitten pessyt kankaita sitä mukaa kun olen niitä tarvinnut. Ja tämän talvihameen kohdalla huokaisin osittain helpotuksesta kun olin pessyt kankaan ennen kuin aloin leikkaamaan kaavoja. Vaikka kangasta olinkin ostanut tarpeeksi, niin pesun jälkeen se oli kutistunut niin paljon etten saanutkaan enää kaavoja mahtumaan kankaalle. Jouduin pikaisesti miettimään miten hoitaisin tilanteen ja päädyinkin sitten raa'asti katkaisemaan kaavat lantion seutuvilta. Sen jälkeen ei ollut mitään ongelmaa sovittaa kaavoja kankaalle. Tosin olisin voinut ehkä pari kertaa miettiä kohtaa mistä katkaisen kaavan kahtia. Tällä hetkellä tuntuu että edessä oleva vaakasauma pitäisi olla vähän ylempänä ja takana oleva vaakasauma joko ylempänä tai alempana. No, siinä riittääkin sitten mietittävää siihen asti kun tulee taas tarvetta tehdä uusi hame. Se saattaa olla hyvinkin pian sillä kangas ja vetoketju olisi jo varattuna.

Talvihame helmakirjonnalla
Hame on ihanan lämmin, sillä kankaassa on villaa ja kankaan sisäpuolella on kevyt nukkapinta tuomassa pehmeyttä. Vetoketju on vasemmalla sivulla oleva piilovetoketju. Vihdoin ja viimein onnistuin senkin kiinnittämään siten ettei se näy. Siitä saan kyllä kiittää Tikatan järjestämää vetoketjukurssia.

Helmaa en päärmännyt, sillä edellisen tällä kaavalla tehdyn hameen helma ei tuntunut millään asettuvan kohdilleen. Nyt silitin helman nurjalle puolelle kovikekankaan kiinni ja ompelin koristekirjontakuvioita pitämään helma jonkinlaisessa kuosissa.

Helman kirjonta lähempää
Helman kirjonta ei kestä tarkempaa tarkastelua, mutta kauempaa se näyttää hyvältä.

Koneella koristekuvio-ompeleminen on yllättävän vaikeaa. Ompeleen jälkeen vaikuttaa niin monta eri asiaa ja niitä ei tule ajateltua edes ennen kuin on varsinaista työtä ompelemassa.

Muistilista koristeompeluun
 • Kovikekangas on kova sana
 • Lankojen värien soveltuvuus onnistuu parhaiten kokeilemalla eri värejä kankaan ylijäämätilkkuihin
 • Mielenkiintoisia ja ei niin mielenkiintoisiakin kuvioita kannattaa kokeilla mallitilkkuihin
 • Kun haluamansa kuvion on valinnut niin sen eri kokoluokkia kokeilemalla löytyy se itselle sopiva koko
 • Useampaa kuviota käytettäessä niiden asettelu ja etäisyys toisiinsa nähden
 • Tilkuilla kannattaa kokeilla miten kuvion ompelu sujuu saumojen yli:
  • ovatko saumurilla tehdyt saumat parempia (3-kertainen kangas)
  • kuin ompelukoneella kaksijakoiseksi tehdyt saumat (2-kertainen kangas)
  • vai olisiko parempi ommella kuviot paloihin ennen palojen yhdistämistä vaatteeksi?
 • Varsinaisen työn ompelu aloitetaan aina täydellä alapuolalla ja varmuuden vuoksi vieressä odottaa toinen täysinäinen alapuola
 • Alapuola kannattaa vaihtaa vähän ennen kuin alalanka loppuu
Toivottavasti muistan tuon listan vielä sitten kun olen seuraavan kerran tekemässä koristeompelua.
Lähetä kommentti