maanantai 10. lokakuuta 2011

Tapahtuipa julkisessa

Tänään töihin mennessäni bussin kyytiin astui sokea mies. Hän istuutui ja alkoi kaivamaan reppuaan. Löysi repustaan mustan litteän esineen. Leukani varmaan tipahti maahan kun tajusin esineen olevan läppäri. Miten ihmeessä sokea ihminen voi käyttää läppäriä?
Hän avasi läppärin kannen, laittoi koneen päälle, sulki kannen ja laittoi takaisin reppuunsa. Anteeksi mitä? Jatkoi repun kaivamista ja otti esille toisen mustan litteän esineen. Hetken mietittyäni sitä keksin kuin keksinkin mikä kumma oli kyseessä. Sen keksittyäni totesin olevani täysin uuno.

Pistenäyttö
Miten muuten sokea pystyy lukemaan näytöllä olevaa tietoa kuin pistenäytöllä? Tuo laite herätti myös muidenkin uteliaisuuden. Yksi miehen lähellä istuva nainen tuijotti laitetta etukenossa unohtaen muut ympärillä olevat ihmiset ja nähden ainoastaan sokean miehen, joka ei huomaisi hänen touhujaan.

Ja vähän kauempana pari vanhempaa rouvaa supattelivat normaalilla äänellä siitä miten he voisivat kyllä elää kuuroina, mutta missään nimessä eivät kyllä edes puolisokeina. Eihän puolisokeana voi pitää elämäänsä minkään arvoisena. Huoh, ilmeisesti rouvat olivat puolikuuroja ja -sokeitakin sillä miehen kasvoista näki selkeästi että hän kuuli heidän puheensa. Hänen kasvoilleen nousi erittäin iso virnistys kuunnellessaan naisten keskustelua. Oli tainnut kuulla useamman kerran samanlaisia keskusteluja.

Sydäntäni lämmittää nähdä miten sokeat ja kuurot pystyvät käyttämään hyväkseen nykytekniikkaa. Kuten kuurojen hyväksikäyttämät videopuhelut.

Kuva Aviriksen sivuilta.
Lähetä kommentti