torstai 11. heinäkuuta 2013

Harira


Eilen alkoi muslimeilla Ramadan. Suomessa asuvilla on edessä pitkä kuukausi 21 tunnin paastoineen. Henkilöille, jotka ovat tottuneet syömään hiilarimössöä, tuo voi olla hyvinkin rankka. Mutta vähähiilariseen ruokaan tottuneilla henkilöillä ei noinkaan pitkän paaston uskoisi tuovan pahemmin ongelmia.

Viime vuoden reissullani osa ajasta sattui olemaan Ramadania, joten jouduin/pääsin itsekin siitä osalliseksi. Syömäpaikat kun eivät oikein olleet auki paastonaikaan. Tokihan olisin saanut jonkun tekemään minulle jotain pientä suuhunpantavaa, mutta laiska kun olen niin odotin kiltisti iltaan tai sitten mutustelin tuoreita hedelmiä.

Illan ensimmäistä ateriaa kutsutaan Ramadanin aikana aamiaiseksi, tosin minun kohdallani se oli enemmänkin koko päivän ainoa ruoka (hedelmien ja jogurttien lisäksi). Aamiainen koostuu monenlaisesta ruoasta, mutta aina siinä on mukana neljä asiaa; taatelit, harira tai muu keitto, kakkuja ja tee.

Harira on  pohjois-afrikkalainen keittoruoka, jota syödään oikeastaan melkein pelkästään Ramadanin aikana. Se on hyvin tuhti ruoka ja jo se riittää viemään minulta nälän tykkänään. Harira syödään pienistä kulhoista, ei mistään keittolautasesta. Ja se on ilmeisesti melkeinpä sääntö. Jos se syödään keittolautaselta, niin se ei ole silloin harira.

Harira

Pääsin reissullani seuraamaan alusta pitäen miten hariraa tehdään ja viime viikolla jopa kokeilin tehdä sitä itsekin. Keitto onnistui loistavasti kikherneitä lukuunottamatta. Käytin kuivattuja kikherneitä ja liotin niitä yli vuorokauden, mutta vielä kolmen tunnin keittämisenkin jälkeen ne olivat todella kovia syötäviksi. Onneksi kaupoista löytyy valmiiksi keitettyjä kikherneitä purkissa.

Hariraa varten jouduin myös kuorimaan tomaatteja. Kiitos suomalaisen tavan poimia kaikki vihannekset ja hedelmät raakana aiheutti sekin hieman päänvaivaa. Kypsästä (suomalaisella mittapuulla ylikypsä) tomaatista kuori lähtee hyvinkin helposti ilman vippaskonsteja. Hieman raa'emman tomaatin saa kuorittua näppärästi laittamalla se kiehuvaan veteen joksikin aikaa. Kypsyessään hieman vedessä sen kuori alkaa vähitellen halkeilemaan ja sitten kuoren voikin vetää pois kuin banaanista ikään.

Lämpökäsitelty tomaatti valmiina kuoren poistoon
Ohjeessa mainitaan myös taikinajuuri. Siinä voidaan käyttää hapanleipäjuurta tai jos ei minun laillani itse pahemmin leipiä tee, niin sen voi tehdä myös hiivan avulla. Jos taas ei voi viljoja syödä, niin sitten kaikki muut suurustamiseen tarkoitetut tavat ovat käytettävissä tai yksinkertaisesti tekee kevyemmän keiton ilman taikinajuurta.

Taikinajuuri
1 tl kuivahiivaa
1 rkl vehnäjauhoja
40 ml lämmintä vettä

Sekoita hiiva ja jauho keskenään. Lisää vesi. Suojaa astia kannella ja anna valmistua sen aikaa mitä menee Hariran aiempien vaiheiden aikana.

Tässä vihdoin ja viimein se varsinainen ohje.

Harira (6 litraa)
1 rkl voita
~600 gr lihaa luineen päivineen
1 keskikokoinen sipuli
2-3 varsisellerin vartta
8 tomaattia
1 prk keitettyjä kikherneitä tai 100 gr raakoja/kuivattuja kikherneitä (edellisenä päivänä likoamaan laitettuja)
100 gr linssejä (huuhdeltuja)
1 rkl tomaattipyreetä
1 ruukullinen tuoretta korianteria
1 ruukullinen tuoretta lehtipersiljaa
hyppysellinen sahramia (se on määrältään vielä vähemmän kuin ajattelit hyppysellisen olevan)
1/4 tl kurkumaa
1/2 tl mustaa pippuria
1/2 tl jauhettua inkivääriä
Paljon vettä
50 ml taikinajuurta
5 rkl vehnäjauhoja
100 ml lämmintä vettä
suolaa

Sulata voi isossa kattilassa ja ruskista pieneksi pilkottu liha siinä. Paloittele sipuli, selleri ja tomaatit. Lisää ne ja, kikherneet, linssit ja tomaattipyree. Silppua 3/4 osaa korianterista ja lisää se pataan. Silppua lehtipersilja kokonaan ja lisää pataan. Lisää mausteet ja vettä sen verran että kaikki peittyy.
Anna hautua kannen alla 1,5 tuntia välillä sekoittaen ja lisäten vettä. Kun linssit ja kikherneet ovat kypsiä sekoita taikinajuureen vehnäjauho ja lämmin vesi. Laita levy hyvin miedolle lämmölle. Lisää taikinajuurisekoitus pataan samalla sekoittaen. Lisää suola.
Anna hautua vielä 30 minuuttia ilman kantta. Silppua loput korianterista ja lisää ne pataan. Lisää vettä sen verran että kattila tulee täyteen (ellet halua melkein muhennoksen kaltaista hariraa). Jos tarvetta ilmenee lisää vielä suolaa ja pippuria.

Ramadan Mubarak!

Ei kommentteja: