tiistai 30. heinäkuuta 2013

Juhla-asu matkalla vietettävää Eid-juhlaa varten

Ennen reissulle lähtöä minulla oli melkoinen kiire kotona. Ei niinkään pakatessa mukaan otettavia vaatteita, vaan valmistaessani pukua reissun aikana olevaa Eid-juhlaa varten. Olin jo pitemmän aikaa miettinyt että ostaisinko puvun Marokosta vai hankkisinko jotain mukaani Suomesta. Päädyin jälkimmäiseen vaihtoehtoon sillä halusin viettää loman lomana enkä vain kierrellen vaatekauppoja etsien sitä täydellistä mekkoa. Tokihan suomalaiseen makuun se tavallisinkin täällä myytävä mekko olisi tarpeeksi juhlava vaikka hääpuvuksi, mutta vaatteiden laatu ei kovin usein kestä lähempää tarkastelua. Tosin ei kyllä kestä minunkaan tekemäni vaatteeni.
 Tilansin Jenkeistä "halvalla" joustavaa satiinia. Kangas itsessään oli kyllä kohtalaisen halpaa, mutta miettiessäni kuinka paljon tilaisin kangasta tulin tarkistaneeksi tullin sivuilta heidän viimeisimmät laskutustasonsa. Yllätys oli suuri kun huomasin että he ovat puolittaneet ALV:n kohdalla tapahtuvan laskutustason eli jo parinkymmenen euron ostoista joutuu maksamaan ALV:a. Siinä vaiheessa alkoi kangas tuntumaan kalliilta postituskuluineen päivineen. Päädyin sitten hieman hämäränpään ratkaisuun. Ostin enemmän kangasta ja useammanlaista (vielä halvempia kankaita). Tällä tavalla sain itselleni mielikuvan siitä että kankaat tulivat todella halvoiksi kun loppusumma jaetaan kaikkien kankaiden kanssa tasan.
Olen erittäin iloinen siitä että päädyin ostamaan jokaista kangasta runsaasti, myös satiinia enemmän kuin olisin tarvinnut. Jenkkien kankaat ovat kapeampia kuin Suomessa myytävät kankaat ja lisäksi ne onnistuivat kutistumaan kiitettävästi pesukoneessa. Minulla on paha tapa unohtaa pestä kankaat ennen ompelua, mutta tällä kertaa onnistuin muistamaan senkin.
Puvun helmaan tuli aiemmassakin postauksessa ollut kirjontakuvio. Tein siihen hieman korjauksia perustuen kirjomaani mallikappaleeseen nähden.
Kirjonta alkoi hyvin. Kolme ensimmäistä väriä onnistuivat hyvin. Neljäs alkoi hyvin, mutta sitten tapahtui jotain. En tiedä olisiko kangas tartahtanut johonkin vai mitä ihmettä tapahtui. Mutta väri lähti menemään täysin vinoon. Siinä vaiheessa kun huomasin sen olin täysin itkun partaalla. Keskeytin kirjonnan ja yritin purkaa väriä, mutta se oli puhdas mahdottomuus. Tikit olivat ajoittain niin tiheästi että kankaaseen jäi valtavia reikiä.
Virheet näkyvät tarkemmalla tarkastelulla
Ainut mahdollisuus olisi leikata kankaasta etukappale uudestaan ja kokeilla kirjontaa uudelleen. Asiassa oli vain pieni mutta. Vaikka olin ostanut runsaasti kangasta, niin ei sitä ollut riittävästi kokonaiseen etukappaleeseen. Siinäpä sitä pohtimista riittikin kuinka korjata tilanne siten että mekko ei näytä ihan täysin pilatulta. Täysleveää kangasta oli jäljellä sen verran että olisin saanut etukappaleen helman tehtyä siitä, mutta aikani pohdittua se olisi saattanut näyttää aika katkaistulta. Kapeampaa suikaletta taas oli sen verran että siihen olisi mahtunut tekemään kirjonnan tai sen kokeilun parikin kertaa. Päädyin jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Jos se ei näyttäisi puvussa hyvältä, niin sitten voisin kokeilla vielä kertaalleen laittamalla koko helman uusiksi.
Kirjoin kuvion kapeaan kaitaleeseen. Leikkasin puvusta pois epäonnistuneen kuvion ja kankaan sen alapuolelta, jolloin jäljelle jäi A:ta muistuttava aukko. Ompelin sitten uuden kuvion kappaleen tuohon aukkoon pariinkiin otteeseen, kun ei heti ensimmäisellä kerralla kaikki kulmat asettuneet kelvollisesti.
Lopputulos kuitenkin tyydytti minua. Kirjontakuvion kappale ei näytä siltä että sillä olisi yritetty paikata jotain, vaan itseasiassa se näyttää jopa paremmalta omassa "kehikossaan" kuin jos se olisi onnistunut heti ensi yrittämällä kokonaiseen etukappaleeseen.
Satiinipuvun seuraksi ompelin pitkän liivin, joka kiinnitetään etuosasta nauhoilla. Alunperin siitä piti tulla takki, mutta sitten totesin että satiinipuvun hihakoristeet olisivat jäänet piiloon, joten hihat jäivät kiinnittämättä. Nyt olen pohtinut sitä että kun palaan takaisin Suomeen niin teen hihoista napeilla tai näppäreillä kiinnitettävät. Tällöin voisin tilanteen mukaan pitää sitä takkina tahi liivinä.
 Olen tyytyväinen lopputulokseen, vaikkakin kuvassa tuo puku näyttää vähän kököltä. Satiini ei ehkä ole niitä kaikkein kiitollisimpia valokuvattavia. Lentoon oli enää muutama tunti aikaa enkä jaksanut pukua silittää. Sehän olisi kuitenkin rypistynyt laukussa. Nyt vain jään odottelemaan josko pidän sitä juhlassa vai olenko sittenkin löytänyt jotain vielä parempaa kaupoista.

Ei kommentteja: