torstai 28. helmikuuta 2008

Santapeikko

Mieheni hankki meille kokeiltavaksi ViaSatin kanavapaketin, joten olen viime aikoina päässyt nauttimaan tavallista enemmän elokuvista.

Viimeisin katsomani elokuva oli Santapeikko. Se on ihan mukava koko perheen elokuva, mutta sisältää joitain häiritseviä tekijöitä.
Elokuvan alku muistutti aivan liian paljon elokuvan Narnian tarinat: velho ja leijona alkua. Hetken aikaa ehdin jo luulla katsovani Velhon ja leijonan aiempaa versiota.

Molemmissa elokuvissa on sota. Santapeikossa 5 lasta (2 poikaa+ 2 tyttöä ja taapero menevät setänsä luokse maalle. Lapsista vanhin poika yrittää olla johtaja vanhimman tyttären avustuksella ja nuorempi poika taas tuntee kaikkien olevan häntä vastaan. Taaperon olemassa olo voidaan unohtaa täysin, sillä elokuvassa hänellä ei ole mitään roolia vaan kaikki vain kuljettavat häntä mukana. Sedän luona asuu hänen poikansa ja taloudenhoitaja. Setä kirjoittaa kirjaa, joten lasten pitää olla erittäin hiljaa, rauhallisia ja tehdä mitä heitä käsketään tehdä.
Lapset penkovat talon läpi ja löytävät oven joka johtaa toisenlaiseen maailmaan.

Nyt jälkikäteen, kun etsin lisää tietoa elokuvan lähteistä, huomasin elokuvassa otetun hieman enemmän vapauksia alkuperäiseen kirjaan nähden. Kirja on julkaistu jo vuonna 1902, mutta kuitenkin siinä on viittauksia ensimmäiseen maailmansotaan ilma-alusten malleissa. Lisäksi elokuvassa esiintyvät autot ovat uudempaa vuosimallia.
Tämä herättää ainakin minussa kysymyksen menivätkö lapset todellakin setänsä luokse sodan takia ja millaisissa tehtävissä heidän isänsä oikeastaan palveli armeijassa? Ehkäpä minun pitäisi lukea tämä alkuperäinen versio ja selvittää itselleni epäkohdat.
Lähetä kommentti