torstai 17. tammikuuta 2008

Liikenneympyrä

Tänään kulkiessani liikenneympyrän ohi ja katsoessani autoilijoiden käyttäytymistä liikenneympyrässä tuli mieleeni aika jolloin Kuusamoon tehtiin ensimmäinen liikenneympyrä. Se oli oikein suurtapahtuma. Lehdissä oli pitkän aikaa ohjeistus kuinka liikenneympyrässä tulee toimia ja senkin jälkeen lukijapalstoilla käytiin erittäin kiivaitakin keskusteluja siitä miten ihmiset eivät osaa ajaa liikenneympyrässä oikein.
 
Pääkaupunkiseudun ellei jopa koko etelä-Suomen autoilijat ne vasta huonoja liikenneympyrässä ajajia ovatkin. Kuusamolaisten vika oli että he näyttivät vilkkua siinä vaiheessa kun tulivat ympyrään ja siinä vaiheessa kun lähtivät ympyrään.
Täällä etelässä autoilijat ovat niin pihejä että he eivät raaski käyttää ollenkaan vilkkuja missään vaiheessa. Edes kaikki taksit eivät näytä vilkkua poistuessaan liikenneympyrästä. Otantani on pieni ja kestää kerrallaan vain pari-kolme minuuttia, mutta sen perusteella tuntuu että neljä viidestä autoilijasta ei käytä vilkkua poistuessaan ympyrästä.
Tämä hidastaa muiden autoilijoiden ympyrän käyttöä, sillä jos vilkkua ei näy ainakin itselläni on oletuksena että henkilö jatkaa matkaansa edelleenkin ympyrässä. Tämä aiheuttaa lisäksi jalankulkijoille vaaratilanteita, sillä ei koskaan tiedä jos liikenneympyrässä oleva auto päättää sittenkin kääntyä ja ajaa nenän edestä juuri kun on astumassa jalkakäytävälle.
Itsenikin kohdalla on pari kertaa kuulunut vasemmalta äkäinen jarrujen kirskaisu, kun autoilija oli vilkun näkymättömyydestään huolimatta halunnut kääntyä ja minä olin siinä vaiheessa jo kovaa vauhtia ylittämässä tietä.
 
Voikohan vilkunkäytön unohtamisesta sakottaa? Tuosta tulisi melkoinen potti poliisille, jos järjestäisivät yhteenkin liikenneympyrään ratsian pariksi tunniksi.
Lähetä kommentti