lauantai 19. tammikuuta 2008

Muuttuminen

Minusta ihmiselle tekee hyvää vaihtaa tyyliään muutaman vuoden välein. Viimeistään siinä vaiheessa kun tajuaa pitäneensä samoja vaatteita yli 10 vuotta. Vaikka olonsa ehkä tuntee niissä isoissa college-puseroissaan ja löysissä housuissaan mukavalta, niin tunteeko sitä kuitenkaan oloaan kauniiksi? Auttavatko 10 vuotta vanhat vaatteet nostamaan itsetuntoa vai tunteeko niissä itsensä kuluneeksi ja nuhjuiseksi?

Itselläni nämä kysymykset nousivat esiin pari vuotta sitten kun valitsin Unkarin työmatkalle sopivia vaatteita mukaani. Vanhimmat kaapistani löytyneet vaatteet olivat reilusti yli 15 vuotta vanhoja ja osa niistä sopi vielä päällenikin. Tiedä häntä sitten, onko se hyvä vai huono asia. Onhan mukavaa kehua että pidin tätäkin puseroa 13-vuotiaana, mutta kun silloinen tyylini kielsi sukupuolisuuden täysin, joten kaikki vaatteeni olivat telttoja jotka peittivät kaikki vartalon muotoni. Lisäksi koko yläasteen ja ammattikoulun ajan minulla oli jokin pakkomielle sinisiin vaatteisiin. Tajusin asian silloin siinä vaiheessa kun olisi pitänyt etsiä hautajaisiin sopivaa mustaa vaatetta täysin sinisävyisistä vaatehyllyistä. Sinällään ymmärrän tuon värinkäyttöni, sillä ala-asteen yläluokilta asti olin koulukiusattu ja väripsykologiassa sinisellä yritetään rauhoittaa ja tuottaa mielen tasapainoa.

Muuttaessani pois kotoa vaihtui tyylini aikuisempaan ja enemmän muotoja esiintuoviin... erityisesti vapaa-ajallani, koulussa pidin edelleen ylisuuria vaatteita. Väreissä sininen alkoi väistyä vähitellen ja muut värit tulivat enemmän esille. Tunsinkin itseni huomattavasti varmemmaksi kuin koskaan aiemmin.

Kun sain ensimmäisen vakituisen työpaikkani tyylini ja värini muuttuivat jälleen kerran. Tällöin värit muuttuivat sateenkaaren väreistä ruskean ja harmaan eri sävyihin. Ylisuuret vaatteet jäivät kaapin pohjalle ja jäljelle jäivät vartaloa (toivottavasti oikein) korostavia vaatteita.

Nuo kaksi viimeksi selostamaani vaihetta ovat kestäneet molemmat sen 5 vuotta. Se aika tuntuu minusta sopivalta ajalta ja tosiaan tuo Unkarin matka herätti minussa jälleen ajatuksen tyylin muutoksesta. Aloin matkan jälkeen käymään läpi vaatekaappiani ja poistin sieltä kaikki liian pienet vaatteet tai sellaiset joita en ollut käyttänäyt viimeisen 3 vuoden aikana juuri ollenkaan ja jotka tuntuivat sellaisilta etten tule niitä edes pitämäänkään. Paljon lähti vaatekaapista tavaraa, mutta paljon sinne jäikin vielä. Toivottavasti vaatteeni löytävät hyvän kodin Fidan lähetystoreilla.
Uuden työpaikan myötä vaatekaappini sai myös uusia vaatteita. Värimaailma laajenee taas ja tyylikin on saanut uutta piristettä. Ihaninta on ollut tänä talvena, kun löysin ylipolven mittaisia sukkia, joita voin pitää minihameiden ja pelkäämättä pattipolvieni ylikorostumista.

Minusta jokaisen pitäisi piristää ulkonäköään säännöllisesti muuttamalla hiukan tyyliään. Sillä se saa itsensä tuntemaan todella kauniiksi, nuoreksi ja erityisesti se lataa kummasti uutta voimaa harmaata arkea vastaan taistellessa.
Lähetä kommentti