perjantai 18. huhtikuuta 2008

Ristipistoilu teknistyy

Minun piti kirjoittaa tämä jo eilen illalla, mutta saunassa käynti vei voimani totaalisesti. Ja edelleenkin on todella voimaton olo. Pahuksen heikko lämmönsietokyky minulla suomalaiseksi!

Mutta takaisin itse aiheeseen.
Mukavahan noita käsitöitä on tehdä valmiista mallista, mutta aina ajoittain sitä haluaisi suunnitella itse jotakin. Ja kuten avaimenperiä tehdessä huomasin, tilanne saattaa tulla vastaan melkoisen yllättäenkin.
Kyllähän noita suunittelee käsinkin, varsinkin jos on kyseessä pienimuotoinen työ, mutta kyllä siinä alkaa jossain vaiheessa menemään hermot kun värikynistä ei löydy tarpeeksi haluttuja sävyjä ja erityisesti jälkien korjailu puuduttaa.

Kuukauden ajan olen kokeillut erilaisia ristipisto-ohjelmia ja yrittänyt selvittää mikä niistä olisi helppokäyttöisimpiä sekä millä tulisi kuvista parhaimpia tuloksia. Itseasiassa suurimmat eroavaisuudet noissa ohjelmissa onkin juuri kuvan konvertoinnissa ristipistotyöksi. Osa ohjelmista yrittää saada tulokseksi valokuvatarkan työn, jolloin värejä käytetään se pari sataa. Toiset taas yrittävät saada tuloksen mahdollisimman helpon ristipistotyön, jolloin väreistä tuli kokeiluissani melko haaleita ja tasapaksuja. Ja suuri kirjo ohjelmia oli jotain siitä väliltä.

Päädyin loppujen lopuksi ohjelmaan Easy Cross 2004, joka oli kuvakonvertoinnissa jotain siitä väliltä. Siinä nimittäin saa rajattua alueen, jossa keskitytään enemmän yksityiskohtiin muiden alueiden jäädessä vähemmälle huomiolle. Lisäksi ohjelmassa on sen verran erilaisia pistoja että mustakirjonnan suunnittelukin onnistuu ongelmitta.

Olen aikojen saatossa muuten huomannut ristiriitaisuuksia mielipideissäni käsityön teknistymistä kohtaan. Pidän nimittäin tietokoneohjelmia fuskaamisena, joka ei ole oikeaa käsityötä. Vaikka aivan yhtä paljonhan siinäkin joutuu halutessaan tekemään työtä. Ja enemmän siinä joutuu tekemään suunnittelua kuin käyttämällä valmiita malleja väreineen. Lisäksi minun tapauksessani olen erittäin mielissäni jos vain voin oikaista jotkut mutkat suoriksi.
Mutta edelleenkin jokin höpisee takaraivossani että tietokoneen käyttö käsitöissä on fuskaamista...
Lähetä kommentti